Din guide til systematisk å søke, finne, og få jobben!
Du skal til å søke jobb og lurer sikkert på hvor du skal begynne. Hvor er de ledige jobbene? Ofte er jobbene der, men hvordan skal du finne dem? Undersøkelser viser at så mange som 60-70 prosent av stillingene ikke lyses ut gjennom vanlige kanaler. Tallet kan være noe høyt, men at mange jobber aldri blir offentlig utlyst er udiskutabelt.
Hvordan går du frem for å finne jobbene som ikke er utlyst? Her er det viktig å være kreativ og benytte seg av flere muligheter. Du kan oppsøke arbeidsgiver direkte og sende presentasjons brev eller åpen søknad. Bruk også de nettverk du har. I tillegg til tidligere arbeidsgivere, venner og familie kan du også få kontakter f.eks. via naboer og venners venner. Besøk også bedriftens egen hjemmeside.
Her finner du modulen med CV/Søknader, intervju (Modul 1) mm. om du har tilgang til denne delen av kurset.
- intro
- Jobbportaler
- Nettverk
- Bransjer
- plan - jobbsøking!
- Tips
- Motivasjon
- CV/Søknad/int.
Nettverk og sosiale medier
De viktige nettverk
Det kan være lurt at du registrerer deg på de mange av de profesjonelle nettverkene. Rekruttere og ledere, hr. mm. bruker disse nettverkene når de søker etter folk med spesifikk kompetanse. Det ledende karrièrenettverket, er LinkedIn.
Sørg for at profilen din kommuniserer det du vil, og sørg for at eventuelle private profiler ikke inneholder informasjon som kan være skadelig for din karriere. Foreta et Google-søk og se hva som kommer opp på deg. Finner du noe i ditt søk som du ikke vil at din fremtidige arbeidsgiver skal se, prøv å få det fjernet.
LinkedInDet mest brukte profesjonelle sosiale nettverket, med over 120 millioner brukere. Dersom du ikke har det allerede anbefaler vi deg å registrere deg og legge ut en profil. Vil du leser mer om hvordan du markedsfører deg på LinkedIn finner du en gratis gratis e-bok her.
Det å lage sin egen LinkedIn-profil er en fin øvelse når en skal si noe om seg selv!
Linkedin.com eller registrer deg nå.
Her finner du noen nyttige tips fre en ekspert på LinkedIn.
Artikkel i DN:
Som DN Talent skrev fredag er snart én million nordmenn medlemmer på LinkedIn.
Studenter og ferske arbeidstagere er den gruppen som vokser raskest.
Kathe Arnesen som holder LinkedIn-kurs for studenter og norske bedrifter har følgende tips til unge på LinkedIn:
- Diskuter fag i en gruppe og vis at du følger med. Da kan du bli synlig for bedrifter du vil jobbe for. LinkedIn handler om å bygge sin personlige merkevare på fag. Post link til fagstoff, last opp masteroppgaven og vis hva du kan
- Følg bedrifter for å få et inntrykk hvordan det er å jobbe der. Da kan du også få informasjon om ledige stillinger.
- Ikke legg til toppsjefen i drømmebedriften med mindre du har reell kontakt. Å ha et nettverk handler ikke om å samle navn på en liste, men om å bli synlig i de riktige sammenhengene. Legg heller til medstudenter, venner, familie og alle du kjenner eller møter. Om du har et stort nettverk blir du funnet av flere som søker den kompetansen du har.
- Vær aktiv , profesjonell og markedsfør deg selv. Dette er ikke et vennenettverk hvor du skal bli underholdt. Det er litt som å være medlem på Elixia. Det krever aktiv bruk for at du skal ha nytte av det.
Fikk jobb uten å søke
Ingvild Hunsrød (30) fikk jobb etter å ha tittet på en jobbannonse. Rekrutteringsbyrået kunne via LinkedIn se hvem som hadde vært inne, og profilen hennes var så tiltalende at hun ble oppringt uten å ha søkt på jobben. Det endte med at hun fikk ny jobb.
Vi har latt kursholder Kathe Arnesen og LinkedIn-entusiast Linda Firveld gå gjennom profilen til Hunsrød for å gi sine beste tips.
Her finner du profilen til Ingvild.
Slik markedsfører du deg på LinkedIn
(fra Ukeavisen Ledelse, 07.05.2014)
LinkedIn er ikke bare et nettverk for rekruttering og jobbsøking. Det er store muligheter for å gjøre gode forretninger der – bare du vet hvordan!
LinkedIn er et sosialt nettverk som brukes hovedsakelig i forretningsøyemed. Det ble grunnlagt i desember 2002 og lansert i mai 2003. Tjenesten har 200 millioner registrerte brukere (januar 2013) fra over 200 land og territorier. I januar i år var det registrert 1,2 millioner norske LinkedIn-profiler, noe som gjør arenaen veldig interessant som en renspikket forretningsarena.
Brukermassen består av representanter og konsulenter for alle mulige slags bedrifter – fra den lille skomakeren på hjørnet til større selskap à la Norwegian. Nettstedets popularitet stiger stadig, også her i landet.
LinkedIn er veldig mye mer enn et sted for å rekruttere eller søke jobb. Du kan bruke LinkedIn til å bygge nettverk, booke møter, være med i profesjonelle interessegrupper og drive generell B2B-markedsføring. Svært mange av medlemmene er daglige ledere og beslutningstakere.
Mange norske bedrifter har fått store kontrakter via LinkedIn. Blant annet var det slik coach John Livden fikk henvendelse til å være programleder for TV2-konseptet «Ingen kjære mor». LinkedIn er rett og slett drømmearenaen dersom du vet hvordan man markedsfører seg der.
Man kan bruke LinkedIn strategisk på mange måter. Her er fire tips jeg mener er absolutt nødvendig å gjennomføre for å bli proff på LinkedIn-markedsføring:
Sørg for en represantiv profil
Første bud er selvsagt å være medlem, hvis du ikke allerede er det. Når du registrerer deg på LinkedIn.com blir du ledet gjennom en prosess hvor du bes om å angi informasjon om deg selv og laste opp et profilbilde.
Bruk et profilbilde som egner seg for profesjonell representasjon. Du bør for eksempel ikke bruke et bilde fra din forrige sydentur.
Sørg for at du nevner USP-ene (unique selling points) dine tidlig i biografien. Vær tydelig på hva du ønsker å oppnå ved at du er representert på LinkedIn. Er du tilbyder av tjenester? Søker du samarbeidspartnere? Er du på jakt etter en ny jobb?
Det er via profilen du bygger nettverk og pleier det. Gir profilbildet og biografien din et profesjonelt inntrykk?
Etabler bedriftsside
Firmasiden bør inneholde informasjon om selskapet, produkter og tjenester, karrieremuligheter og andre relevante temaer.
Interessenter kan følge siden og dermed få se oppdateringer i sin nyhetsstrøm. Hver gang noen følger siden din eller liker eller kommenterer en oppdatering, øker du dessuten rekkevidden din og kan dermed generere følgere utenfor nettverket ditt.
Delta i interessegrupper
Ved å melde deg inn i ulike interessegrupper som er relevante for din bedrift, kan du oppdage problemstillinger du kan tilby løsninger på.
Husk at alle liker å handle, men ingen liker å bli solgt til. Deltar du i grupper, bør du unngå å være selgende og heller være tilbyder av svar og løsninger. Slik opparbeider du deg tillit, og andre vil ta kontakt med deg for å drøfte «hva du selger».
Book møter
Å booke møter via LinkedIn er undervurdert i Norge, men det er faktisk veldig effektivt.
Med et premium-abonnement får du tilgang til verktøy som ordinære LinkedIn-medlemmer ikke har. Ett av disse kalles InMail. Denne tjenesten fra LinkedIn lar deg sende høyprioritetsmeldinger til andre brukere, og dette selv om vedkommende ikke er en av dine kontakter. Avhengig av abonnementet du velger får du et visst antall InMails per måned.
En av fordelene med InMail i motsetning til tradisjonell e-post er at du ikke er en «ansiktsløs» avsender. Mottakeren ser bildet ditt og kan raskt lese biografien din og se hvilken verdi du kan tilføre, og du forankrer også troverdigheten gjennom din egen CV og bakgrunn.
Skreddersydd annonsering
På Facebook har man mulighet til å opprette annonser basert på ulike kriterier som alder, kjønn, geografi osv. Segmenteringsmulighetene på LinkedIn er også gode: Her kan du blant annet rette din annonse mot bransje, geografi, jobbfunksjon, stillingstittel , antall ansatte, ansiennitet og så videre.
Annonsene kan inneholde både tekst og bilde/video.
Du kan styre annonsekampanjens kostnad ved å by og ved å sette opp et budsjett. Du velger mellom to betalingsmetoder: betal per klikk (CPC) eller betal per 1000 visninger (CPM).
- Med CPC spesifiserer du maksimumbeløpet du er villig til å betale per klikk (for eksempel 24 kroner per klikk). Deretter kan du sette opp et dagsbudsjett som indikerer hvor mye du er villig til å bruke per dag.
- Med CPM betaler du et fastsatt beløp hver gang annonsen vises, uansett hvor mange klikk du mottar. Dette er et bra alternativ hvis du er mer opptatt av antall ganger annonsen vises enn hvor mange klikk du får.
Lykke til med å lykkes på LinkedIn!
Facebook
Facebook er et mer privat sosialt nettverk, og dersom du ikke allerede har en profil her er, er ikke det noe du trenger for å søke jobb. Har du imidlertid en profil her, forsikre deg om at den ikke inneholder noe som kan være skadelig i en jobbsøkeprosess. Du kan enkelt justere privacy rettighetene og hva som vises til hvem.
Facebook.com eller registrer deg nå.
Twitter er et sosialt nettverk som består av miniblogger, hvis du ikke allerede har en konto her er ikke det noe du trenger ift. jobbsøkeprosessen. Men som vi også nevnte for Facebook, forsikre deg om at profilen din ikke inneholder noe du ikke vil at din fremtidige arbeidsgiver skal se.
Twitter.com eller registrer deg nå.
Google+
Google + er ett nyetablert privat nettsamfunn, samme råd gjelder her som for facebook.
Google+ eller registrer deg nå
Hvem finner vi i de sosiale medier?
- Tidligere hadde nettsamfunnene en liten overvekt av unge jenter mellom 12-17 år.
- I dag ser man at alderssnittet har økt til mellom 20 og 40 år, og det er liten forskjell mellom kjønnene
- 30 % av Internettbrukere besøker et nettsamfunn daglig eller flere ganger i uka
- 85 % av nettsamfunnsbrukere besøker sitt nettsamfunn daglig eller flere ganger i uka
Det finnes:
- 185 millioner blogger
- 125 million videoer på YouTube
- 120 millioner medlemmer på Facebook
- 3.3 milliarder mobilbrukere verden over
Noen som lurer på om sosiale medier er viktige markedsplasser?
Hvorfor benyttes sosiale medier?
- For å bygge og forsterke sitt nettverk
- For å profilere seg selv, og sine evner, på egne premisser
- Underholdning
- Dele sine interesser eller hobbyer med likesinnede (Nisjer)
De er altså tre nøkkelordene som motiverer for å benytte sosiale medier
- Relasjonsbyggende
- Identitetsskapende
- Underholdende
Din nye CV er på 140 tegn (ref. DN)
Twitter er en glimrende jobbrekrutteringskanal. Men hvordan markedsfører du deg best mulig på kun 140 tegn?
Jobbsøkere og potensielle nye arbeidsgivere florerer på Twitter, men formatet er en stor utfordring. For det er ikke bare enkelt å prøve å summere CV-en sin på 140 tegn eller i et videoklipp på seks sekunder, skriver WSJ.com.
Boston-selskapet Enterays er overbevist om at Twitter er fremtidens jobbrekrutteringskanal. I februar bestemte de seg for å fylle en sosial media-stilling ved å bruke Twitter alene. Firmaet markedsførte stillingen via tweets og aksepterte kun kandidater som tweetet sin interesse for stillingen ved å bruke hashtaggen #sosialCV. Blant kravene de stilte var over 1000 aktive Twitter-følgere.
- Jeg er ganske sikker på at jeg kommer til å gå bort fra ordinære søknadsprosesser etter dette. Internett er CV-en din og sosiale nettverk er din referanse, sier Enterays-topp Vala Afshar til WSJ.com.
Andre rekrutterere sier at de regelmessig bruker Twitter for å danne seg et bilde av kandidater: De sjekker hvordan kandidaten bruker Twitter for å kommunisere, hvem de følger på Twitter og om de har sans for humor.
- Bedrifter som ikke lykkes i å rekruttere folk via Twitter er de som bare bruker Twitter til å markedsføre jobber og ikke kommuniserer med noen. Hvis du bare poster jobbannonser og ikke foretar deg noe annet, er ikke Twitter en bedre rekrutteringskanal enn andre kanaler, sier Lars Schmidt i det amerikanske selskapet NPR.
Fra tweet til intervju
Twitter har i dag over 200 millioner aktive brukere hver måned.
- En tweet setter deg i kontakt med rekrutterere og selskaper du ellers ikke har tilgang til. Det er mye lettere å sende en tweet enn å sende en e-post eller ta en telefon, sier Twitter-talskvinne Alexandra Valasek til WSJ.com.
Etter at rekrutterere og jobbsøkere finner hverandre på Twitter, tar mer tradisjonelle rekrutteringsmetoder gjerne over: Kandidaten kan tweete en link til en CV eller en mer komplett sosial media-profil, og så følge opp med en telefon som kan resultere i et personlig intervju. Men først må man altså gjøre seg interessant på Twitter, siden dette er inngangsbilletten til jobbintervjuet.
Svarer du riktig på det aller siste spørsmålet, kan du være sikker på at du har "kuppet" jobbintervjuet, ifølge karriereekspert.
Gode tips for Twitter-jobbsøk:
- Følg bedrifter på Twitter og - hvis det er mulig - ansatte og sjefer personlig som du har lyst til å jobbe med.
- Bruk profilen din til å indikere at du er på jobbjakt. Velg et bilde som setter deg i et profesjonelt, positivt lys (ikke et party- eller feriebilde).
- Ikke skygg unna personlige tweets og humor. Rekrutterere vil vite hvordan du kan være blant kolleger, og de vil at du skal fremstå sosial og livlig.
- Ikke bli skuffet hvis en rekrutterer ikke svarer på det du har postet. Mange går inn og ut av Twitter og er ikke på sosiale medier til enhver tid.
- Lag et sammendrag på 140 tegn som kan fungere som en god oppsummering over egenskapene dine, hva du er interessert i og hvordan en rekrutterer kan finne ut mer om deg. Det er heller ikke dumt å lage et lite videoklipp på seks sekunder som setter deg i et godt lys.
Odd Fylling
- spesialist i yrkes og karriereveiledning
Jeg startet min karrière som lastebilsjåfør. Deretter ble det fagbrev som montør, før jeg fant veien til Teknisk fagskole og deretter Ingeniør. Jobbet mange år i mange spennende jobber med mye ansvar før jeg ble 40 år og lurte på "hva jeg skulle bli". Hadde mistet motivasjon, og var lei av å være ingeniør og leder. Da ble løsningen å gå til Karrièreveileder for jeg løste ikke problemet selv. Fant ut at jeg ville jobbe med mennesker, og ble en av Norges første profesjonelle coacher. Deretter ble det spesialisering i karrièreveiledning og yrkesvalg. Etter flere tusen timer med å veilede folk til å finne veien videre, jobber jeg også nå med å lære opp veiledere i skoler, karrièresentre, Nav, forsvaret og mange flere. Stortrives med å hjelpe andre til å finne sin vei og sin arbeidsglede.

